K objednávce nad 700 Kč dostanete dárek ZDARMA.

Knihy na dovolenou s dětmi – 15 tipů pro čtení na léto 2024

Tápete, jakou knihu si přečíst v létě 2024? Co číst na dovolené s dětmi vám poradíme na následujících řádcích.

Čtení na léto: Vyrážíme na cesty, poznáváme SVĚT

Pokud vyrážíte s dětmi na dovolenou za hranice, bylo by dobré, kdyby uměly aspoň pár slovíček cizí řečí. Domluvit se v cizině je součástí poznávání jiných kultur. Nejuniverzálnějším jazykem, kterým se na cestách domluvíte, je angličtina. Knížky pro děti na procvičování angličtiny mohou mít podobu obrázkových slovníků, ale skvělé jsou také dvojjazyčné zvukové knihy jako Svět kolem nás 150 slov česky a anglicky, kde se děti hravou formou naučí i výslovnost. Důležité je také rozšiřovat slovní zásobu dětí i v rodném jazyce – jak na to vám poradíme TADY.

Procvičování angličtiny.

Možná je už vaše dítě ve věku, kdy se zajímá o to, kam cestuje, jak se daná země jmenuje, jakou má vlajku a jak se v ní lidem žije. Pro něj jsou ideálními parťáky na cesty knihy, které zodpoví pár z těchto otázek. Například Vlajky celého světa, což je zároveň kniha se samolepkami, které děti zabaví při čekání, kterému se během cestování bohužel vyhnout nedá. Další tip na knihu (a ne jeden), jak zabavit děti na cestách, najdete v našem článku ZDE.

Vlajky celého světa.

Když už budete s dítětem v letadle, nebo absolvujete nějakou delší cestu po silnicích, hodí se při té příležitosti připomenout, jak velký náš svět je. Pohlédněte přitom na něj tak trochu z nadhledu. Knihy o planetě Zemi dokreslí dětskou představu o našem místě ve světě. Z interaktivních knižních novinek můžeme doporučit Planetu Zemi – zvukovou knihu.

Kniha na dovolenou 2024 dokazuje, že V LESE není nuda

Jestli vás o prázdninách čeká spíš turistika po tuzemsku, rozhodně s sebou vezměte děti a dokažte jim, že ani v našich lesích a kempech není nuda. Knížky o přírodě vám pomůžou najít zajímavosti a doporučení na aktivity, co se dají dělat i na dovolené v chatce nebo ve stanu. Skoro zapomenuté dovednosti jsou plné takových námětů na činnosti ze starých časů, které se dají s dětmi provozovat i dnes. Báječně tak oživí společně strávený čas třeba právě během prázdninového týdne na chalupě. Zkrátka zábava bez moderních technologií pro mladou generaci!

Skoro zapomenuté dovednosti.

Kniha na dovolenou pro pozorování NOČNÍ OBLOHY

Pozorovat v létě během kempování noční oblohu je jeden z nejkrásnějších zážitků, co můžete dětem během prázdnin připravit. Doplňte tuto zkušenost, na kterou budou vzpomínat celý život, i o knihy, které jim prozradí něco víc o souhvězdích anebo nabídnou k tématu noci hodící se aktivity. Prvním tipem je kniha Záře, která vám a vašim blízkým dokáže, že stačí vyjít na zahradu nebo otevřít okno do noci a velká vesmírná výprava může začít. V knize aktivit Měsíc zase poznáte noční svět přírody a užijte si zábavu při řešení úkolů.

Noční obloha - Záře.

Jak zahnat děti do spacáků, když už bude čas jít spát? Přece pohádkou! Vybírejte z mnoha sbírek příběhů ZDE.

Praktické tipy na pohodové cestování

  • Praktické pro cestování s miminky jsou knižní boxy neboli knihovničky pro nejmenší, které obsahují více minileporel z pevného materiálu. S  trochou fantazie se dají proměnit v hrací kostky a můžete si z nich postavit třeba věž. Můžete si s sebou sbalit celý box, nebo přihodit jedno či dvě do leporela jen tak do batohu. Vejdou se i do kapsy!
  • Metodu napiš a smaž využívají pracovní sešity s pevnými lesklými listy a stíratelným fixem. Díky nim můžou děti psát a kreslit znovu a znovu, a připravovat tak svou ruku na psaní. Prozkoumejte je a vyberte si z nich TADY.
  • Jak zaujmout menší i větší děti pomocí nejrůznějších druhů interaktivních knížek vám poradí náš článek. Tipů na knihu na léto v něm najdete nepřeberné množství. Mezi těmito knižními poklady se určitě skrývá i to ideální čtení na léto 2024 pro vás a vaši rodinu.
  • Aby děti v létě úplně nezvlčely, můžete jim nenápadně během prázdnin předložit k vyplnění některý z pracovních sešitů z kategorie Příprava do školy a do školky. Ale nepřehánějte to, léto má být čas oddechu pro vás i pro vaše ratolesti 🙂


Snad jsme vám tímto výběrem trochu poradili, jakou knihu koupit na léto 2024 pro vaše děti. Nezapomeňte si udělat radost i vy dospělí a zpříjemněte si čas prázdnin inspirativní četbou. Vybírat můžete mezi tituly pro dospělé od nakladatelství Svojtka. Když knížka na dovolenou, tak od Svojtky – to správné čtení na léto si u nás vyberou nejmenší děti, předškoláci, školáci i dospěláci.

Knihy pro dospělé.