Využijte akci Ona Dnes od 14. do 20. 10. 2024 s promokódem ONA242.

Jak rozšířit slovní zásobu u dětí

Určitě nám dáte za pravdu, že sledovat, jak vaše dítě objevuje svět, je naprosto kouzelné. A co teprve, když děti postupně zjišťují, jakou moc v sobě ukrývají slova!

Slovní zásoba dětí je jako barevná paleta, kterou mohou naši nejmenší malovat své myšlenky, pocity a sny. Čím víc slov znají, tím je jejich svět pestřejší. Právě prostřednictvím slov totiž děti svět uchopují a rozumí mu.

Proto jsme pro vás připravili tento článek, ve kterém se podíváme na zábavné a účinné způsoby, jak rozšířit slovní zásobu u dětí. A protože víme, že důležité je mít po ruce i správné pomůcky, doporučíme vám také pár knih z našeho e-shopu, které jsou podle nás povedené a pro rozvíjení slovní zásoby fungují.

Způsoby obohacování slovní zásoby

Máte doma malého zvědavce, který nebo která už je ve věku, kdy se nebojí ptát „co to je“? Ptá se neustále a možná vás tím už i trochu vytáčí, viďte. Nebojte, dobře to známe a chápeme. Měli byste se zaradovat, váš drobeček je právě v tom nejvhodnějším období, kdy můžete zapracovat na tom, jak rozšířit slovní zásobu u dětí.

Využijte přirozenou, právě probuzenou zvídavost a proměňte ji v zábavu, která bude obohacovat slovní zásobu dětí. Jak na to? Tady je pár tipů, které můžete hned vyzkoušet.

Čtení knih

Obrázkové knihy a leporela jsou skvělým začátkem. Nejenže jsou plné barevných obrázků, které děti milují, ale také představují nová slova ne izolovaně, ale v kontextu. Často začínají tím, co dítě zná a poznává ze svého běžného okolí. Zkuste se inspirovat v naší kategorii První slova. Všechny stránky jsou plné nových věcí k objevování.

První slova - knihy pro nejmenší.

Cvičení a hry pro rozvoj slovní zásoby

Zkuste si s dětmi zahrát na hádankáře. „Hádej, co to je?“ je hra pro rozvoj slovní zásoby, kterou můžete hrát kdekoliv a kdykoliv – doma, v parku, při cestě autem… Popisujte věci, jevy, zvířata a nechte děti hádat, co máte na mysli. Nejenže se skvěle pobavíte, ale děti se přiučí novým slovům v přirozené komunikaci se svými nejbližšími.

Další cvičení na rozvoj slovní zásoby je vám jistě dobře známá hra slovní fotbal. „Vykopněte“ první slovo a následující hráč musí říct slovo, které začíná na poslední písmeno předchozího. Divili byste se, jak malé děti kolem tří či čtyř let už tuto aktivitu zvládají, a to ani nemusí znát celou abecedu. (Někdy jim můžete lehce napovědět.) Tato hra je dobrá také na uvědomování si písmen a prvních hlásek začátků slov.

Každodenní komunikace

  • Mluvte s dětmi o tom, co děláte, co vidíte, co plánujete. Ptejte se jich na názory a nechte je vyjádřit se.
  • Využijte všední situace, jako je nakupování nebo příprava jídla, k učení nových slov. Například: „Podáš mi prosím tu červenou papriku?“

Interaktivní zábava

  • Vyprávění příběhů: Čtěte a vyprávějte si příběhy a pohádky spolu s dětmi. Po skončení příběhu si o něm ještě chvíli povídejte. „Dopadlo to dobře? Jak to mohlo být dál?“
  • Pohyblivé obrázky: Nabídněte dítěti knihu nebo leporelo s pohyblivými prvky. Nechte dítě, ať objevuje všechny možnosti, a společně popisujte, co vidíte. „Co se odehrává na obrázku? Kdo tam je? Co dělá? Jak se asi cítí?“
  • Zpěv a říkanky: Zpívejte a recitujte s dětmi známé říkanky. Rytmus a melodie dětem pomáhají zapamatovat si nová slova snadněji a taky je učí o zákonitostech našeho rodného jazyka, například kam v češtině správně dáváme přízvuky, důrazy ve větách apod.

Nejen veršované knihy se zvuky a světélky nebo také knihy s piánkem a známými lidovkami najdete v našem e-shopu v této kategorii.

Interaktivní zábava - slovní zásoba.

Aktivní a pasivní slovní zásoba: V čem je rozdíl?

Víte, jak dělíme slovní zásobu? Možná už jste slyšeli termíny jako aktivní a pasivní slovní zásoba. Ale co přesně si pod nimi představit? Pojďme si je stručně vysvětlit. 

Pomůže nám letmá zmínka o tom, co znamená lexikologie. Lexikologie je totiž nauka o slovní zásobě; ta část jazykovědy, která se zabývá právě slovní zásobou neboli lexikem. Slovní zásoba je vlastně soubor všech slov, která v daném jazyce existují.

A teď už ke dvěma složkám slovní zásoby: k aktivní a pasivní slovní zásobě.

  • Aktivní slovní zásoba zahrnuje všechna slova, která člověk sám a aktivně používá při mluvení a psaní. Je to ta část slovní zásoby, kterou máme „po ruce“, když chceme něco říct nebo napsat. Děti ji používají, třeba když nám vypráví, co dělaly ve školce, nebo když nám popisují, co právě nakreslily.
  • Pasivní slovní zásoba je širší a zahrnuje slova, jimž člověk rozumí, když je slyší nebo čte, ale sám je aktivně nepoužívá. Děti tedy mohou rozumět slovům, která samy ještě nepoužívají, například když jim čteme pohádku.

Česká slovní zásoba je obecně velmi bohatá a rozmanitá. Dětem se tak nabízí nespočet možností, jak vyjádřit své myšlenky a pocity. Právě proto je důležité praktikovat nejrůznější způsoby obohacování slovní zásoby už od útlého věku. A teď, když už víte, co pojmy pasivní a aktivní slovní zásoba znamenají, pojďme si na závěr shrnout, jak zlepšit slovní zásobu vašich dětí.

Rozdělení slovní zásoby.

Jak zlepšit slovní zásobu dětí?

Rozšiřování slovní zásoby je pro vývoj řeči dítěte klíčové a je vážně úžasné, že jste se rozhodli věnovat pozornost právě tomuto tématu. Společné čtení knih, hraní slovních her, aktivní každodenní komunikace a zábava s interaktivními knihami jsou skvělými způsoby obohacování slovní zásoby. Je radost zapojit je do vašeho běžného rodinného života.

Pokud vás problematika vývoje řeči dítěte zajímá hlouběji, možná na vaše otázky odpoví jeden z našich dříve publikovaných článků na téma Jak mít chytré a úspěšné dítě – najdete v něm informace o prospěšnosti čtení i o vývoji komunikace už od těch nejrannějších fází.

Nezapomeňte, že každé slovo, které se vaše dítě naučí a začne používat, mu otevře nové možnosti pro sebe-vyjádření a porozumění světu, jenž je obklopuje. Jen dítě, které je navyklé odmala vnímat řeč kolem sebe později pochopí a docení, co je slovní zásoba češtiny a jak neskutečně bohatá je.

Neváhejte a pusťte se s dětmi do prohlížení obrázkových knih a leporel, které jsou speciálně navrženy tak, aby podpořily rozšiřování slovní zásoby a vývoj řeči dítěte. Nejvíc jich najdete na e-shopu nakladatelství Svojtka mezi tituly na téma „První slova“.

Ať už se rozhodnete pro velkoformátovou knihu plnou barevných ilustrací s popisky, veselé leporelo s pohyblivými prvky nebo zábavnou veršovanou knížku se zvuky či světélky, věříme, že každá z nich bude skvělou pomůckou na cestě za bohatší slovní zásobou.

Podívejte se na náš e-shop a vyberte si tu pravou knížku pro vaše malé upovídané objevitele.

Affiliate program